QUI SOM

El Club Escacs Ciutat Vella és una entitat Valenciana recolzada i compromesa amb l'Ajuntament de València i la seua Fundació Esportiva Municipal, porta més de 25 anys dedicada al món dels escacs impartint aquesta extraescolar en més de 100 col·legis valencians al llarg de tota la seua història. En l'actualitat compta amb més de 1500 alumnes realitzant aquesta activitat.  En definitiva, Ciutat Vella és la imatge dels escacs escolars valencià, i assegura una formació a l'alumnat a l'abast de molt poques entitats en aquest camp.
En els últims anys ve promovent l'esport base i tot tipus d'extraescolars en diferents col·legis valencians.



PER QUÈ ESCACS?

La pràctica dels escacs (art, ciència i esport) desenvolupa les capacitats intel·lectuals, reforçant el procés de desenvolupament del raonament lògic, i afavorint els aspectes educatius essencials alhora que s'expliquen les regles i les estratègies d'un dels jocs més populars del món i l'origen del qual té la ciutat de València com a referent històric. 


Tothom reconeix els beneficis que la pràctica dels escacs produeix en els xiquets en edat escolar. A causa d'això, cada vegada més aquest fascinant joc i esport ha aconseguit incorporar-se a la vida a l'escola com un recurs pedagògic més. No obstant això no és fàcil, per a aquell que intenta portar-ho avance, véncer les pors que provoca la seua implementació: com incorporar-ho a l'escola, quin mètode d'ensenyament utilitzar, com ha de ser el material per a les classes i sobretot com aplicar els recursos informàtics i les noves tecnologies relacionades amb el joc-deporte-ciència.


Els escacs, gràcies a les seues característiques lúdiques i intel·lectuals, és un recurs pedagògic apropiat per a ajudar al fet que xiquetes i xiquets desenvolupen múltiples habilitats mentals que, sens dubte, optimitzaran els seus processos d'aprenentatge. Solament aquesta qualitat comprovada dels escacs, ja justificaria l'intent d'incloure'l dins de l'aula de classes i fer-lo accessible a tots els alumnes i alumnes a partir dels primers anys, moment privilegiat per a col·locar les bases d'una formació integral. Posar els escacs al servei de l'educació no sols té com a finalitat desenvolupar l'art de pensar sinó també cultivar valors. 


Donades les seues propietats és un escenari ideal a través del qual el docent, el monitor o l'entrenador pot continuar la sana construcció del món intern dels xiquets i xiquetes. Si bé és cert que la gran majoria d'educadors no són jugadors d'escacs, això no significa que no puguen *incursionar en el món dels quadres blancs i negres. Després d'una capacitació suficient sobre com jugar escacs, com ensenyar-li als xiquets i xiquetes i de quina manera es pot utilitzar el joc per a desenvolupar les habilitats mentals i aprofitar les possibilitats per a inculcar valors, els educadors podran incloure els escacs en la vida quotidiana dels seus alumnes. 



En definitiva, els escacs és un mitjà per a desenvolupar habilitats mentals com l'atenció, la imaginació, el pensament abstracte, la memòria, la percepció, la planificació, el rigor mental, l'anàlisi sistemàtica, la presa de decisions, el pensament crític, l'aprenentatge a partir de l'error, el pensament hipotètic… A més és un magnífic recurs per a ensenyar valors com ara  el respecte cap a l'oponent i cap a les normes, la responsabilitat, la cortesia, el saber guanyar i perdre, la humilitat, la perseverança, la disciplina, la tenacitat, l'autoestima, la paciència, l'autocontrol, la tolerància i l'amistat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada